4 nejčastější důvody zamítnutí hypotéky. Vyhněte se s námi neúspěchu

{Tým}

Hypotéka stále patří k nejatraktivnějším typům úvěrů. Je skvělou možností, jak dosáhnout na vysněnou nemovitost (ať už jí je rodinný domek na předměstí, nebo bytová jednotka v nejvyšším patře panelového domu). Ne vždy se však podaří požadované peníze na koupi budoucího domova získat. Důvodů k zamítnutí půjčky na bydlení může být hned několik.

Zástava? Ne, její hodnota nestačí

Žádost o hypoteční úvěr bývá podložena mnohým, a to i zástavou kupované nebo stavěné nemovitosti. Ne vždy však její hodnota stačí, což bývá důvodem zamítnutí poskytnutí úvěru. 

Nabízí se otázka, jak takovou situaci vyřešit. Nemusíte se nutně vzdávat svého vysněného domova, stačí najít další nemovitost, kterou poskytnete jako zástavu. Dokonce se nemusí jednat o váš majetek, dům na zástavu můžou poskytnout i rodiče nebo sourozenci. 

Vysoká bonita? A můžete ji podložit?

Bonita neboli schopnost splácet své závazky – další parametru či faktor, který má při schvalování hypotéky velký vliv. Pakliže není bonita dostatečná, banka i v takovém případě může zvednout ruku na znamení zamítnutí. Snažte se proto před podáváním žádosti bonitu zvýšit, a to například tím, že požádáte o zvýšení platu, nebo alespoň začnete pracovat na smlouvu sjednanou na dobu neurčitou.

„Nedaří se vám získat hypotéku, nebo o tomto kroku uvažujete? Kontaktujte nás, s naší pomocí k zamítnutí žádosti nedojde!”

MAREK KAPINUS, OBLASTNÍ VEDOUCÍ

Černý puntík v registru dlužníků

Věděli jste, že ve světě financí existuje takzvaný registr dlužníků? Jeho součástí se stáváte v okamžiku, kdy máte problémy se splácením svých závazků, nezávisle na tom, jestli se jedná o tradiční spotřebitelské úvěry či o větší rybky v rybníku. Neschopnost je splácet znamená černý puntík v tomto seznamu, a to vede k zamítnutí půjčky na bydlení. Před odesláním své žádosti o hypotéku proto zkontrolujte, jak na tom po stránce zadluženosti jste.

Až příliš vysoký věk

Čtvrtým a velmi častým důvodem zamítnutí hypotéky bývá vysoký věk, na který se často klade ta největší váha. Zástava je dostatečně vysoká, schopnost splácet své závazky je také na skvělé úrovni, ale když splatnost úvěru podle výpočtů trvá do pozdního věku, přes to, dle bank, nejede vlak.

Setkali jste se také se zamítnutím hypotéky? Nemusíte svůj sen o vlastní nemovitost smetat ze stolu. Jsme tu pro vás a rádi váš sen realizujeme.