Investiční trendy roku 2022: do čeho letos vložit své finance?

{Tým}

Svět investování za poslední rok zažil nevídané. Vlivem rostoucí inflace a koronavirové krize se zájem o investiční produkty zvýšil, a to v rámci všech věkových generací. Zachránit své dlouho odkládané úspory, navýšit je a zajistit si tím hezkou budoucnost – to byl a stále je hlavní cíl. Do čeho se vyplatí vložit své finance letos?

Na trhu s nemovitostmi bude i nadále rušno

Za poslední rok jsme sjednali stovky hypoték pro naše klienty a očekáváme, že v tomto tempu budeme pokračovat i letos, a to napříč vysokým úrokovým sazbám. Aktuálně se shání především investoři pro realitní či developerské projekty, které mají být alespoň částečným vyřešením současné  krize v oblasti bydlení. 

„Pomůžeme vám najít tu pravou investici. Máme přehled a dokážeme odhadnout, co je pro vás to nejlepší.”

Marek kapinus, oblastní vedoucí

Atraktivní budou i dluhopisy

Poměrně bezpečné, i když ještě donedávna ne tolik výnosné – přesně tak lze popsat státní dluhopisy. Rok 2022 jim však hezky nahrává do karet, úroky totiž odpovídají aktuální inflaci, která ještě ani zdaleka nedovršila stálé hodnoty. 

Kromě státních dluhopisů se do hry dostávají také firemní dluhopisy. Soukromé firmy dokážou slíbit velmi příjemné úroky sahající i k devíti procentům za rok.

Když vás lákají akcie

Akciové tituly jsou skvělým způsobem, jak diverzifikovat své portfolio. Letos mají podle analytiků růst rychleji než reálná ekonomika. A i když je, i přes to, označujeme za rizikovější investici, zlomek svých volných finančních prostředků sem klidně vložte. Zejména, pokud jsou mezi vašimi favority akcie bank a technologických gigantů. 

Právě bankovní společnosti a technologičtí giganti zaměřující se na výrobu elektroniky nebo mobilních aplikací budou zaznamenávat zlaté časy. Stejně tak poroste zájem o akcie firem z energetického průmyslu. Jistotou je pak investice do akciových titulů společností, bez kterých bychom se reálně neobešli čili spadajících třeba do vodohospodářství.