Jak zvýšit svou bonitu při sjednávání hypotéky

{Tým}

Bonita neboli schopnost dostát svým závazkům – pojem, se kterým se při získávání hypotéky setkáváme dnes a denně. Čím vyšší bonita klientů bude, tím pravděpodobnější je schválení podané žádosti. Banka na základě vysokého ukazatelu dojde k názoru, že zvládnete splácet a že budete spolehlivým dlužníkem. 

Bonitu ovlivňuje několik faktorů

Na schopnost splácet své závazky má vliv několik faktorů. Obor, ve kterém pracujete, pracovní smlouva a doba, na kterou je sjednána, věk žadatele i množství stávajících dluhů a podobných závazků. Zatímco některé ovlivnit nemůžete, jiné naopak ano. Přispějte ke zvýšení své bonity několika kroky.

Příjem hraje hlavní roli

Z pohledu banky je nejlépe hodnocen příjem z trvalého zaměstnání, které probíhá na smlouvu o pracovním poměru, jenž je uzavřen na dobu neurčitou a jenž pokračuje i po skončení zkušební doby. 

„Obtížnější je získat hypotéku z pozice OSVČ. S naší pomocí vám to ale vyjde, ať už jste zaměstnancem, nebo podnikatelem.”

MAREK KAPINUS, OBLASTNÍ VEDOUCÍ

Máte pocit, že jste ve společnosti nepostradatelní a že vaši práci odvádíte opravdu kvalitně? Požádejte o přidání nebo odměnu. Bankovní společnosti zajímají příjmy z posledních měsíců, obvykle z posledních tří až šesti měsíců.

Minimalizujte své závazky

Nebo je ideálně eliminujte. Mít černý puntík v registru dlužníků vám zrovna nepřidává do vínku, proto se snažte splatit své stávající dluhy a vyřešit veškeré nedoplatky, sankce nebo pozdní úhrady, které vám „visí na triku”.

Ve dvou se to lépe táhne

A to i v případě sjednávání hypotečního úvěru. Najít si spolužadatele doporučujeme především lidem, kteří samostatně nemají velkou bonitu, zároveň chtějí koupit příbytek pro sebe a svého partnera nebo partnerku. Stejně jako jdou společně životem, půjdou společně i do úvěru a znásobí svou pravděpodobnost na schválení půjčky.

Ať už do hypotečního úvěru jdete sami, nebo jste se rozhodli pro spolužadatele, s námi vám to vyjde. Napište nám a domluvte si schůzku s některým z našich finančních poradců.