Koupě investiční nemovitosti: na co si dát pozor

{Tým}

Nemovitosti jsou z dlouhodobého hlediska skvělou investicí. Patříte také k investorům a rozhodli jste se vložit své úspory právě do bytové jednotky? Než podepíšete kupní smlouvu a právně převezmete pomyslné břemeno na svá bedra, dejte si pozor na několik věcí.

Technický stav bytu zkontroluje odborník

Nekupujte zajíce v pytli. Toto známé české přísloví platí v mnoha situacích a koupě nemovitosti není výjimkou. Jelikož nemluvíme o obchodu za pár korun, nýbrž za miliony, pozvěte si do vytipovaného objektu i zkušeného technika. Právě technický stav bytu musí odpovídat uvedeným skutečnostem a mnohé problémy laické oko nespatří, ovšem oko odborníkovo odhalí i sebemenší drobnosti. 

I nemovitost může být zatížena dluhy nebo exekucí

Když nemovitost po technické stránce odpovídá tomu, s čím jste počítali a co bylo uvedeno v inzerátu, je zapotřebí zjistit, jestli není náhodou zatížená dluhy, exekucemi nebo nejrůznějšími poplatky. Bohužel není výjimečné, že nemovitosti s sebou nesou nedoplatky na energiích, což následně vede k sankcím za pozdní úhradu. 

„Máte vyhlédnutou investiční nemovitost? Rádi vám pomůžeme sjednat hypoteční úvěr. S námi vám to vyjde.”

MAREK KAPINUS, OBLASTNÍ VEDOUCÍ

Kolik má nemovitost vlastníků?

Při koupi nemovitosti si zkontrolujte i její právní stav. Nezřídka se klienti setkávají s koupí objektu, který má ve svém vlastnictví vícero osob. Mluvíme o nepříjemné a neočekávané překážce, která může zkomplikovat celý proces. 

V případě, že jste se ocitli v situaci, kdy jste jeden podpis od koupi objektu, zkontrolujte si, že je v kupní smlouvě uveden souhlas obou majitelů (pokud tedy nemovitost dva majitele má). Jen tak budete mít jistotu, že se v budoucnu vyhnete nevítané návštěvě.

Zkontrolujte okolí

Nemovitost uvedená v inzerátu je jedna věc, skutečnost může být někde zcela jinde. Projděte si okolí nemovitosti předtím, než podepíšete smlouvu. Realitní makléři mnohdy slibují, ale školky, obchody nebo fitness centra reálně mohou být dál, než „za rohem”.